Màrquetingla primera pàgina web

El primer lloc web

Cada dia estem acostumats a consumir una alta quantitat d’informació. Hi ha milions de webs que ens informen de totes les temàtiques que ens puguem imaginar. Hem normalitzat una situació que era impensable fa relativament poc. Recordeu quina va ser la primera web que vau visitar? I és més, recordeu quan va ser? Segur que hi ha diversitat de respostes, però la resposta a “quan” no pot ser anterior al desembre de 1990.

Però abans de començar a escriure sobre la primera web, ens centrarem sobre un concepte que sense ell no hagués estat possible: Internet.

Què és Internet

Com tota història, sempre es parteix d’un origen o d’un succés, i en aquest cas no hi hauria cap pàgina web sense la creació d’internet. La xarxa de les xarxes té el seu origen al sector militar. Per poder establir comunicacions ràpides entre els diferents organismes del país, alienes a insercions de l’enemic, el Departament de Defensa dels EUA va crear una xarxa d’ordinadors el 1969 a través del projecte ARPANET (Advanced Research Projects Agency NETwork). Però tècnicament el naixement d’Internet es va produir l’1 de gener de 1983 amb la primera xarxa de llarg abast (WAN – Wide Area Network) basada en tecnologia TCP-IP, ajudant a diferents organismes, universitats i investigadors a compartir informació a través de servidors FTP. No va ser fins a principis dels anys 90 que amb la creació de la primera pàgina web es va començar a popularitzar.

La creació de World Wide Web

El 1989 Tim Berners-Lee, un científic britànic que treballava al CERN, va proposar un projecte sobre la compartició d’informació basat en hipertext. Els seus responsables van considerar la idea de fascinant, i un any després Tim juntament amb el seu equip havia creat les bases de la World Wide Web:

  • el sistema URL (Uniform Resource Locator)
  • el llenguatge HTML (HyperText Markup Language)
  • el protocol de transferència d’hipertext HTTP (HyperText Transfer Protocol)

Amb aquestes bases va aconseguir unir internet i l’hipertext, creant una xarxa informàtica mundial. Fins a aquesta data, la compartició d’informació a través d’internet es basava en l’enviament i recepció de fitxers o missatges, però Tim Berners-Lee havia creat un nou concepte d’informació, havia creat el seu propi sistema: el World Wide Web.

Seguia sent un sistema de compartició d’informació, però anava més enllà, permetent la distribució de documents d’hipertext o hipermèdia interconnectats i accessibles via Internet.
Però per a poder accedir a aquest nou conjunt d’informació necessitava un intèrpret d’hipertext, de manera que va crear el primer navegador de pàgines web, el WorldWideWeb, que posteriorment va passar a dir-se Nexus per evitar confusions.

Tim Berners Lee al CERN

Tim Berners-Lee

El primer lloc web de la història

Next Cube, primer servidor Web

El NeXT Cube del CERN, el primer servidor web

El 20 de desembre de 1990, Tim Berners-Lee va presentar la primera pàgina web de la història, allotjada en un NeXT Cube (ordinador creat per Steve Jobs) del CERN, convertint-se així en el primer servidor web de la història. Aquest lloc web informava sobre el projecte World Wide Web, com els detalls tècnics o l’equip de persones que havien participat.

El projecte va evolucionar, incrementant en nombre de servidors i de llocs web, de manera que el CERN, veient el potencial que tenia, no va dubtar a presentar la World Wide Web de manera pública el 30 d’abril de 1993. Aquesta data va ser un punt de inflexió que va ajudar a popularitzar l’ús de WWW, a partir del qual hem arribat a la situació actual, on un bon desenvolupament web és bàsic perquè una empresa tingui visibilitat.

En commemoració al 20 aniversari de la publicació de la primera pàgina web, el 20 de desembre de 2010 el CERN la va tornar a publicar.
Us deixem el link, segur que és el lloc web més simple que haureu vist, amb text plà i hiperenllaços, però és l’origen d’una gran història:

http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html